Mitä minä voin tehdä?

Jokainen meistä voi olla mukana ihmiskaupan vastaisessa työssä.

"Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it's the only thing that ever has."
- Margaret Mead

Ota selvää

Useimmilla meistä kaikki on lähtenyt liikkeelle havahtumisesta, jonka on saanut aikaan ihmiskauppaa käsittelevä kirja, raportti tai dokumentti. Kannattaa ottaa selvää, mistä oikein on kysymys. Valon suosittelema kirjalista löytyy sivun alalaidasta.

Tule mukaan

Vapaaehtoiseksi

Valo toimii vapaaehtoisvoimin neljällä eri paikkakunnalla Suomessa (Lahti, Jyväskylä, Joensuu) ja hakee koko ajan lisää vapaaehtoisia tiimeihinsä. Jos sinua kiinnostaa tulla mukaan toteuttamaan työmuotojamme, ota yhteyttä suoraan kaupungin tiimiin ja kysy lisää paikallisesta toiminnasta. 

Kannatusjäseneksi

Voit olla tekemässä ihmiskaupan vastaista työtä myös liittymällä Valon kannatusjäseneksi. Kannatusjäsenenä voit olla taloudellisesti edistämässä Valon työtä ja auttaa meitä kehittämään työmuotojamme. Liittymään pääset täältä!

Kuluta vastuullisesti

Useisiin kuluttamiimme tuotteisiin, kuten vaatteisiin ja ruokaan, liittyy ihmiskauppaa. Monet maista, joista esim. vaatteemme tulevat, on arvioitu ihmiskaupan riskimaiksi. Ota selvää kuluttamiesi tuotteiden tuotanto-olosuhteista ja vaadi yrityksiltä tuotteita, jotka on valmistettu ihmisoikeuksia kunnioittaen. Kysy mitä yritykset tekevät varmistaakseen, ettei tuotteiden valmistukseen missään vaiheessa liity pakkotyötä tai muuta ihmiskauppaa.

Kutsu Valo vierailulle

kouluusi, työyhteisöösi tai vaikkapa seurakuntaasi. Tietoisuuden lisääminen auttaa jokaista toimimaan vapaamman ja reilumman yhteiskunnan rakentajana. Ota yhteys suoraan kaupungissasi toimivaan tiimiin.

Järjestä leffailta

Kutsu kokoon ystäviäsi tai oma yhteisösi, me lainaamme elokuvan. Nefarious – Merchant of Souls on Benjamin Nolotin dokumenttielokuva, joka avaa silmät globaalin seksibisneksen ja ihmiskaupan väliseen yhteyteen. Valo on tekstittänyt elokuvan suomeksi ja maksanut elokuvan esittämiseen tarvittavan lisenssin. Lainaamme elokuvaa mielellämme. Ota yhteyttä Lahden Valon tiimiin.

Anna vihje

Kuka tahansa voi törmätä ihmiskauppaan. Jos näet tai kuulet jotain epäilyttävää ja mieleesi nousee mahdollisuus ihmiskaupasta, ota yhteyttä poliisiin tai ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään. Voit soittaa nimettömänä poliisin vihjepuhelimeen ja kertoa epäilyistäsi. Kiireellisessä tapauksessa soita 112.
 
Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään voi soittaa ja kysyä neuvoja jos epäilee ihmiskauppaa tapahtuvan (02 954 631 77 / 24h). He voivat auttaa sinua selvittämään onko kyse ihmiskaupasta ja ohjata tapauksen eteenpäin.